AUDI: En tur i legenden

Den skriger af firserne. Havde den været en kvinde, ville den have haft hårbånd, benvarmere, tyggegummi og en walkman med WHAM blæsende for fuld skrue ind i høretelefonerne. Men det er ikke så mærkeligt. Den er fra 1983, og hedder Audi Sport Quattro S1.

Den var en revolution i sin samtid. 306 hk turboheste i en firehjulstrukken gadebil var fuldstændigt vanvittigt. Men hvis Audi ville have deres rallybil godkendt, skulle de lave en gadeversion – og det blev Audi Sport Quattro S1. Selv om den er 31 år gammel, har den mere punch end en 31 måneder gammel ost. Især når turboen har pustet sig op ved omkring 3.800 o/min og leverer sin effekt. Så trykkes torsoen solidt tilbage i sædet, og knoerne bliver automatiske hvide, når grebet strammes om rattet. Selv om det kun bliver til et par runder på den lille bane i nordsverige, så er det nok til at skyde den fordom ned, at Audi ikke kan lave biler med sjæl.

Audi Quattro Sport S1 er som en bandende sømand med flere historier fra verdenshavende, end du kan rumme på en enkelt aften i Nyhavn. Den er antitesen til den velfriserede moderne diesel-Audi, der teknologisk er et stykke fremragende ingeniørkunst, men som ikke vækker følelser af andet end glæde ved den høje kvalitetsfornemmelse og skudsikre image.

Sport Quattro S1 rykker dig igennem hele følelsesregisteret på ti minutter. Glæde, frygt, begejstring, nervøsitet og tilbage til rå glæde. Den er som balsam for enhver bilentusiastsjæl. Den nye S1 (Link til min test af den nye S1 herunder) har elementer, der viser i den retning, men på den store målestok er den mere en moderne neutrale Audi end vanvidsmobilen fra 80erne.

Læs min test af den nye Audi S1 her: http://bilen.dk/biltests/2014/05/ny-miniraket-fra-audi-paa-glatis

 

Den legendariske S1 fra 1983 med 306 turboheste og firehjulstræk

Den legendariske S1 fra 1983 med 306 turboheste og firehjulstræk

 

Den nye S1 har kun 230 hk, og er langt mere forudsigelig og velopdragen, end sin vanvittige onkel fra firserne. Men også lidt kedeligere...

Den nye S1 har kun 230 hk, og er langt mere forudsigelig og velopdragen, end sin vanvittige onkel fra firserne. Men også lidt kedeligere…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s