Trehjulet hest – WTF??

Navnet er Scammel Scarab MK VI, og dette er den mekaniske hest. Ironien i at firmaets navn ligger uhyggeligt tæt på det danske ord skrammel, er til stede, da jeg falder over den i et hjørne på RAF (Royal Air Force) museet i Hendon i det nordlige London. Det simple faktum, at aggregatet kun har tre hjul, må have resulteret i nogle uheldige vælteepisoder, i køretøjets tid i aktiv tjeneste. Om det gør den til noget skrammel, er måske en frisk  kæk konklusion. Men den kan ikke have mere end marginalt mere praktisk end en trebenet hest…

Men tilbage til den mekaniske hest. I 20’erne jagtede en række producenter den ideelle erstatning for hesten, og traktoren og den lile lastbil havde endnu ikke taget den rolle fuldt ud. Så da Scammel i 1932 lancerede Scarab under navnet: ”Den mekaniske hest”, var de overbeviste om, at de havde løst udfordringen. Målgruppen var jernbaneselskaber, mejerier og lokale budfirmaer, som transporterede gods over kortere afstande, og som indtil da havde brugt hestevogne.

Og den blev faktisk også en rimelig succes. Den forblev i hvert fald i produktion helt frem til 1969, og RAF brugte nogle af deres helt op til midten af 1990’ernes.

Faktum er dog, at den trehjulede mekaniske hest ikke blev den langsigtede erstatning for den firbenede. Gadebilledet er i hvert fald ikke fuld af trebenede varebiler – hvis vi ser bort fra de scooterbaserede Piaggo budknallerter. Hesten fandt sin erstatning i den firhjulede traktor, den lille varevogn og lastbilen. Reglen lader til at være, at skal du erstatte noget med fire ben, så har løsningen givetvis fire hjul. Men Scammel Scarab er charmerende på sin egen halvkiksede facon – lidt ligesom den trehjulede ellert. Sjov – men et autoevolutionært vildskud…

Den trehjulede mekaniske hest i RAF uniform

Den trehjulede mekaniske hest i RAF uniform

 

Den er god nok - navnet er Scammel - uhyggeligt tæt på skrammel...

Den er god nok – navnet er Scammel – uhyggeligt tæt på skrammel…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s