Klodens mest kiksede køretøj

Kun et lyserødt tylskørt ville gøre mig mere kikset til mode. Jeg har kørt på alt fra skateboards over løbehjul, cykler, motorcykler til biler, traktorer og majetærskere. Men aldrig, aldrig har jeg følt mig så kikset som på en Segway. Det tohjulede el-drevne aggregat, som er foretrukket blandt amerikanske P-vagter og alverdens storbyguider.

Min pragske guide poserer på hendes segway...

Min pragske guide poserer på hendes segway…

Men som den mobile eventyrer jeg er, sagde jeg ja til tilbuddet, da jeg fik tilbudt en tur rundt i Prag på en Segway, og selvom byen er fascinerende, fortryder min indre forfængelige teenager grumme, at jeg sagde ja.

Okay. Køretøjet er basalt set genialt. Det findes i forskellige versioner, men de fleste kører op til 50 km/t, og har en radius, der når ud over de fleste fedladne moderne vesteuropæeres standardcykelradius. Den fylder mindre end en cykel, og den er hurtigere at lære at køre på.

Segway er for dyre til at private endnu har omfavnet dem, men guidefirmaer over hele verden, har set muligheden i at vise folk rundt fra ryggen af en segway.

Segway er for dyre til at private endnu har omfavnet dem, men guidefirmaer over hele verden, har set muligheden i at vise folk rundt fra ryggen af en segway. PR-Foto.

Den fungerer ved, at to hurtigtsnurrende gyroskoper modvirker tyngdekræftens pres for at vælte den, så når først den er aktiveret, så kan den ikke vælte. Føreren stiger bare op, og skubber langsomt håndtaget i den retning, han ønsker at køre. Det er faktisk genialt.

Prisen er dog helt hen i vejret. Over 40.000 kr., for den mest basale, og i Danmark sælges de for 60.000 kr. Det er 5.000 kr. mindre end den billigste nye bil. Det er grænsende til det groteske.

Pause. Mens guiden tegner og fortæller, venter gruppen føjeligt på deres segways.

Pause. Mens guiden tegner og fortæller, venter gruppen føjeligt på deres segways.

Men det er hverken pris eller brugerfladen, der gør den kikset. Det er den über-nørdede udståling man begaver verden med, når man triller gennem trafikken. Den er nørdernes ultimative hævn over motionstosserne. På med cykelhjelmen og de runde briller, og ud og vis verden, at man ikke behøver dyrke motion, for at smutte hurtigt gennem bytrafikken. Mangler kun en let stammen, et par ternede shorts og uren hud, for at kunne identificere mig 100 pct., med skolens matematikgeni. Og det er på mange måder passende, da man skal have et solidt greb om fysikkens og matematikkens love, for overhovedet at forstå, hvordan en Segway fungerer.

Den er genial. Men det ændrer ikke ved, at jeg føler mig så ubeskriveligt un-cool med min cykelhjelm, øresnegl og den glade og overgearede guide, der stolt triller forrest i gruppen. Den ser ikke cool ud, siger ingen cool lyd og man ligner en arrogant og semi-fornærmet skoleforstander, når man rank står og fører den frem gennem de andre trafikanter – let hævet ovet dem. Den er noget af det mest kiksede jeg nogensinde har prøvet på hjul, og jeg har prøvet det meste.

Jeg kom dog igennem hele rundvisningen i Prag, og du kan læse hele artiklen fra Berlingske her: http://www.b.dk/rejseliv/prag-set-fra-en-segway

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s