WEEKENDSYSLER: Whiskykender på en weekend

Whisky er uden sammenligning noget af det køligste man kan vælge at svøbe sit svælg i. Om det er John Wayne i en westernsaloon, Sean Connery på en bar eller ekspedienten i dit lokale supermarked du ser bestille en ren Whisky, så dirrer luften af maskulin respekt. En whiskydrikker kan langt hen ad vejen have løse håndled og hang til flæser og What. De vil stadigvæk få læssevis af respekt til en Johnny Madsen koncert, hvis de drikker de gyldne dråber uden tilsætning af cola eller kakaomælk.

Et fladbundet glas og de gyldne dråber. Whats not to like...

Et fladbundet glas og de gyldne dråber. Whats not to like…

Heri ligger hele udfordringen imidlertid. At lære at drikke whisky rent. Det er perfekt at vide en masse om hvor de forskellige whiskyer kommer fra, hvordan de destilleres og hvad der kendetegner de forskellige typer. Men ligner du en rosin i hovedet bare du sniffer til et glas, så går al den omhyggeligt opbyggede respekt fløjten, og dit image som ’kender’ vil være smudset for altid.

Derfor først en indføring i hvordan du lærer at nyde en whisky, og derefter lidt basisinfo, der får dig til at lyde som en højlandsfarer med speciale i whiskydestillerier.

Nogle mener, at isterninger fortynder whiskyen unødigt. til dem er et par af disse granitsten - efter en tur i fryseren - den perfekte løsning. Køler uden at fortynde...

Nogle mener, at isterninger fortynder whiskyen unødigt. til dem er et par af disse granitsten – efter en tur i fryseren – den perfekte løsning. Køler uden at fortynde…

Whisky hører i den grad hjemme på reolen i herreværelset. Her må ikke være alt det teenagesprut du tyllede dengang du headbangede til Guns N’ Roses. Her er ingen adgang for Pisang Ambon eller Baileys. To til tre flasker god whisky, en karaffel med vand og fire fladbundede glas. Så er du klar til at nyde – eller lære at nyde whisky. Enten alene efter en hård dag eller i gode venners lag.

Lær at drikke whisky

Det er med whisky som med kaffe og cigarer. Det handler om en tillært smag, som ikke nødvendigvis kommer naturligt. Derfor skal smagsløgene langsomt tæves til underkastelse, og her er der kun én vej – øvelse. Køb en flaske whisky. Start med at bland den op med for eksempel kaffe, cola eller kakaomælk. Gå herefter over til vand. Først meget, siden mindre og før du ved af det labber du whiskyen i dig som slik. Er du udstyret med en gane, der er disponeret for stærk alkohol, så kommer nydelsen hurtigt. Nogle lærer det imidlertid aldrig, og de må acceptere, at whisky aldrig bliver en del af deres ’coolness’ arsenal. De fleste vil dog have lært at nyde en whisky, når de er igennem den første flaske eller to.

Det kan synes ekseptionelt old-school i 2014, at sætte pris på whisky og cigarer. Men nogle ting går aldrig af  mode, og sådan et klassisk sæt er ikke at foragte. Enten i eftertænksom ensomhed eller i gode venners lag.

Det kan synes ekseptionelt old-school i 2014, at sætte pris på whisky og cigarer. Men nogle ting går aldrig af mode, og sådan et klassisk sæt er ikke at foragte. Enten i eftertænksom ensomhed eller i gode venners lag.

Whiskey, Whisky og de forskellige traditioner

Så til selve drikken. Dens oprindelse fortaber sig i morgentågerne over de britiske øer. Den er første gang nævnt i 1400-tallet i både Skotland og Irland. Folkemyten vil vide, at det var skytsenglen Skt. Patrick der introducerede whiskyen til de britiske øer. Om end det er meget tvivlsomt, da Skt. Patrick levede omkring 500 år e.kr., så giver det whiskyelskere endnu en god grund til at fejre Skt. Patricks day hvert år i marts.

Glengoyne er et af mange skotske distillerier, der er et besøg værd. Men vent med at tage på den store rundtur, til du har lært at sætte pris på dråberne.

Glengoyne er et af mange skotske distillerier, der er et besøg værd. Men vent med at tage på den store rundtur, til du har lært at sætte pris på dråberne.

Irland og Skotland er i dag whiskyens primære hjemlande (staves whiskey i Irland og whisky i Skotland), med USA haltende lidt bagefter. Irske og skotske emigranter tog whiskytraditionen med sig til guds eget land i 1800-tallet, og der er den løbende blevet udviklet siden.

Ren whisky er lavet på destilleret korn. I Skotland hovedsageligt på hvede og i Irland på byg. I visse blandingsprodukter ’blends’ er der både byg og hvede eller sågar majs i. Destilleringen foregår i store løglignende kar, hvor alkoholen udvindes af hvedesuppen. Efter destilleringen lagres whiskyen på egefade i mindst tre år. Det er minimumskravene i både Irland og Skotland. Overordnet set destillerer irerne deres whisky tre gange, skotterne to gange og amerikanerne én gang. Destilleringsprocessen fjerner urenheder, så irsk whisky er i princippet den fornemste. Men med et hav af lokale variationer over temaet ’alkohol-produceret-på-korn’, er det en individuel vurdering hvad der er bedst.

Single malt whiskyer er whiskyer, der kun kommer fra ét destilleri. Tommelfingerreglen er, at jo længere en whisky har lagret, jo bedre er den. Men igen handler det om smag, og kan du bedre lide den 6-årige end den 18-årige, så lad være med at bruge det firdobbelte på den længst lagrede.

Whisky nydes bedst i tykbundede glas uden stilk. Du må gerne blande lidt vand eller isterninger i, men ikke i mængder der afgørende fortynder whiskyen. Nogle whiskykendere hævder at vandet fremhæver smagen, og skotter drikker aldrig whisky uden en lille sjat vand i.

 

Rundt om whisky – faktaboks

De store whiskyproducenter:

USA: Jack Daniels, Jim Beam og Four Roses

Irland: Bushmills, Tullamore Dew, Cooley og Midleton

Skotland: Glenffiddich, Grant, Glenlivet, Ardbeg, Macallan og Talisker

 

Fun facts:

Verdens største destilleringskar står i Dublin hos Old Midleton Distillery. Det rummer cirka 140.000 liter, men er ikke i brug længere.

I Indien laver de whisky på melasse, der er et sirupsagtigt affaldsprodukt fra sukkerproduktion. Et faktum der faktisk gør indisk whisky til en art rom og ikke whisky.

Whisky hedder uisge-beathe på gælisk, det oprindelige sprog i både Irland og Skotland, og betyder ’livets vand’.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s