WEEKENDLIR3: Herreværelset – en ydmyg guide

Jeg elsker mit herreværelse, og mener dybest set, at det burde være en menneskerret for enhver mand, at have en hule der er hans egen. Er du vokset op på et gods i provinsen, er det ikke noget problem. Så venter der dig, når du engang overtager slægtsgodset, et 70 kvadratmeter bibliotek med chesterfields, træpaneler på væggene, en globus indeholdende et fuldt barsortiment og en bogsamling med en række unikke førsteudgaver om Danmarks fauna.

Den gamle BSA B40 fra 1967 står i hjørnet og lækker olie og spreder en inspirerende duft af inspiration...

Den gamle BSA B40 fra 1967 står i hjørnet og lækker olie og spreder en inspirerende duft af inspiration…

For de fleste andre er herreværelset dog i udgangspunktet blot en tåget drøm. Jeg bragte drømmen til live, elsker hvert et øjeblik jeg tilbringer i herreværelset, og vil med dette skriv inspirere alle andre herrer til at få gjort noget ved det, og få indrettet det herreværelse. Mit er ikke helt færdigt endnu. Men det er på vej. Så her er mine tanker på det perfekte herreværelse.

Alle vinder…

For det første skal du have pladsen. Det hjælper ikke at bo i en 2-værelses lejlighed og så kun have et herreværelse og et soveværelse. Herreværelset skal være et rum du kan trække dig tilbage til – langt fra fruen og eventuelle ungers utidige indblanding. Et sted hvor du har helle og hvor DU bestemmer, hvad der skal ske.

Når det kniber med insprationen, så hjælper det med ti minutter ved klaveret...

Når det kniber med insprationen, så hjælper det med ti minutter ved klaveret. Uden at jeg skal tage hensyn til børn der ser fjernsyn eller min kvinde og hendes seneste roman. My room = My rules…

Herreværelset kan lyde som et levn fra en svunden tid, hvor mænd med veste og urkæder gik ind og røg cigarer, mens kvindfolkene diskuterede tjenestepiger og sytøj i dameværelset. De fleste moderne eksperter i parforhold slår dog stadig til lyd for, at både manden og kvinden indretter et rum, der er helt deres eget. En slags enemærke i en verden, hvor pars meninger konsekvent kommer ud som et ’ja vi mener også at…’, og hvor uenighed tolkes som første skridt på vejen mod parterapi.

Sådan. Arkitekten af den gamle lægebolig sagde "Herreværelse", og den slags fagkyndige betragtninger, kan man ikke diskutere med.

Sådan. Arkitekten af den gamle lægebolig sagde “Herreværelse”, og den slags fagkyndige betragtninger, kan man ikke diskutere med.

Jeg er udstyret med en forstående frue og et stort hus, hvor den originale arkitekttegning fra 1922 dikterer Herreværelse, så var den diskussion ikke længere. Men ikke alle mænd er så heldige. Så…

Ammunition til den amputerede mand

Hvis ikke parforholdsguruernes gode råd er nok til at overbevise fruen, så må du gøre som kvinder så ofte gør – tænk kreativt og brug pression.

De fleste mænd i parforhold har haft den klassiske højttaler-diskussion, om højtalernes plads i det fælles hjem. Du har to 500 watts tårne med 22-tommers basenheder og cement i ryggen, og uden disse lyder dine yndlingsplader pludselig som amputeret tysk-top med halsbetændelse.

Jeg har ingen højtalere men til gengæld læssevis af gamle kort og byskitser. Her er det et vue ud over København fra Vesterbro i henholdsvis 1906 og 1976, og dem kan jeg plastre mit herreværelse til med. Uden at spørger nogen om lov.

Jeg har ingen højtalere men til gengæld læssevis af gamle kort og byskitser. Her er det et vue ud over København fra Vesterbro i henholdsvis 1906 og 1976, og dem kan jeg plastre mit herreværelse til med. Uden at spørger nogen om lov.

Har du haft denne diskussion, har du med stor sandsynlighed tabt den, og højtalerne står opmagisneret hos Shurgard. Brug det som argument, når diskussionen om, hvorvidt det ekstra værelse skal indrettes til børneværelse bare HVIS nu, der pludselig skulle komme en lille … eller om det skal være her, du endelig kan få dine gamle tårne op. Fik du lov til at have benævnte tårne i dagligstuen, så kan du lokke lillemor med, at hvis du får dit karlekammer, så kan hun få plads til alle orkideerne og skitserne fra Louisianas museumsbutik i den fælles dagligstue, og hun kan få sig en rigtig pigestue. Alle er glade, og du har dit herreværelse. Hun vil aldrig opdage, at hun i virkeligheden er blevet tørret (eller … det vil hun nok, men hun vil lade som om, at hun ikke opdager det… Dobbelt-dobbelt-psykologi eller sådan noget…). Samme taktik kan selvsagt udnyttes med din gamle Schwarzenegger-plakat, din fjernstyrede bil eller dit gullige zebraskind du har arvet efter en ivrigt jagende tante.

Rodet? Nej - sådan ser der altid ud, og ingen blander sig. Jeg kalder mit skrivebord for "kreativitets-fordrende-udsmykket" istedet for rodet.

Rodet? Nej – sådan ser der altid ud, og ingen blander sig. Jeg kalder mit skrivebord for “kreativitets-fordrende-udsmykket” istedet for rodet.

Husk endelig at nævne overfor hjemmestyret, at hvis du får dit herreværelse, vil det jo også få hende til at fremstå som en enormt opofrende og forstående kæreste/kone. Den slags forstår hunkønnet ofte, navnlig hvis man også antyder muligheden for, at man vil kvittere med ’mandens opvaskedage’ eller smykker til den langhårede.

Og så til indretningen

Et herreværelse skal afspejle den du er, dine interesser og din smag. Der er dog nogle ting, man ikke kommer udenom, og derfor er det vigtigt, at værelset har en vis størrelse. Du skal nemlig have plads til både bogreoler, skrivebord og et siddearrangement med bløde møbler. Bogreolerne er til alle de bøger du virkeligt holder af, men som ikke passer æstetisk ind i fruens farvetematiske opdeling af dagligstuens bogreol.

Jeg elsker at rejse... Derfor masser af rejselitteratur!

Jeg elsker at rejse… Derfor masser af rejselitteratur!

Skrivebordet er hvor du har din computer, tjekker din mail og arbejder hvis jobbet fordrer lidt hjemmearbejde. Det bløde arrangement med en sofa og en til to gode stole er til din tid med dig selv. Når du skal tygge dig igennem Churchills dagbøger eller det nyeste værk om fluefiskeri. Eller til når vennerne kommer forbi, og I skal have et slag poker over den grønne dug.

Min drømmegarage på reolen: En Porsche 356, en Alfa Romeo Giulia fra 1965 i fuldt raceornat og spejlet er fra den gamle BSA motorcykel.

Min drømmegarage på reolen: En Porsche 356, en Alfa Romeo Giulia fra 1965 i fuldt raceornat og spejlet er fra den gamle BSA motorcykel.

Om møblerne er i mørkt træ og læder, eller om det er moderne skandinaviske designklassikere er egentligt lige meget. Herreværelset handler ikke om stringent indretningsmode, men om dig og det du kan lide. Stilen skal dog være rimeligt gennemført, hvis rummet skal være perfekt. Så et miks med mørkebrune chesterfields, lyse birkereoler og en hvid sofa holder ikke.

På væggen og i reolen

Bøgerne på din reol og kunsten på væggene fortæller historien om dig som person. Mens møbler har et praktisk formål, handler bøgerne og vægudsmykningen udelukkende om din personlighed, og det er her du for alvor skal give dig tid og tænke dig godt om. Hænger der gamle filmplakater på væggene er du finkulturel, hænger der nye filmplakater er du pop-kulturel og hænger der serieproduktioner fra ILVA virker du decideret fantasiløs. Et par håndmalede akvareller fra dine oldeforældres tid giver derimod rummet historie, og et stort verdenskort viser udsyn. Er du ferm med et kamera kan feriebilleder i en kollage også fortælle en god historie. En historie du først og fremmest selv vil holde af at tænke tilbage på, når du sidder tilbagelænet og afslappet og nyder en whisky i det bløde møblement.

Og så sætter jeg naturligvis pris på biler - deraf de mange bøger om automobiler. Og modelbilerne.

Og så sætter jeg naturligvis pris på biler – deraf de mange bøger om automobiler. Og modelbilerne.

Bøgerne skal som tidligere nævnt være personlige favoritter. Bøger du enten har læst eller gerne vil læse. Derudover er der en række standardværker, der altid pynter på en mands reol. Et gammelt antikt leksikon, Oxfords engelske ordbog, et historieleksikon, et værk over oldtidens filosofi, en filmbibel, et rockleksikon og The Times’ Verdensatlas.

Derudover kan du selv variere over temaet faglitteratur. Er du til biler vil en serie bøger om klassiske biler pynte. Vinkendere skal have en masse om emnet og havefolk skal have fingrene i de tidligere nævnte førsteudgaver om Danmarks fauna. På skønlitteraturfronten er der stort set fri leg, selvom et par værker af Hemingway altid ser godt ud på en mands bogreol. Biografier er lidt ligesom med faglitteraturen. Er du til action, står der bøger skrevet af tidligere jægersoldater, til politik en biografi over Kennedy eller Clinton eller hvis du er til sport står hele striben af Lance Armstrongs bibler med budskabet – ’Du kan hvad du vil’.

Tilbehør

Ud over møbler, bøger og billeder, så har ethvert perfekt herreværelse en stribe solidt tilbehør med en historie. En australsk fodbold fra dengang du backpackede i Australien, et fjernstyret fly i loftet fra din periode som modelflysentusiast, eller en skulptur fra et afrikansk stammesamfund du studerede som ung antropologistuderende.

Sydafrika er mit andet hjemland. Her en hyldest til landets tre dominernede sportsgrene: Rugby, Cricket og Fodbold.

Sydafrika er mit andet hjemland. Her en hyldest til landets tre dominernede sportsgrene: Rugby, Cricket og Fodbold.

Måske din morfars gamle herrecykel har fået plads i hjørnet, eller arkademaskinen fra denne bogs værkstedskapitel har sneget sig ind. I sidste ende handler det om plads. Men alt fra modelbiler til gamle motorbriller hører i den grad hjemme i et herreværelse, der både fortæller historien om hvem du er, og giver dig et sted, hvor du er helt din egen.

Udsigt til haven og det gamle modelskib jeg  ved lejlighed skal have fikset rigningen på.

Udsigt til haven og det gamle modelskib jeg ved lejlighed skal have fikset rigningen på.

FAKTABOKS – Standardinventar til herreværelset:

Skrivebord, bogreoler, behagelig læsestol, sofa, bord til kortspil, en globus eller et verdenskort på væggen, ting med personlige minder, en række basisværker til bogreolen og et skab med en flaske whisky, fire tykbundede glas og lidt vand.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s