Mit luderjournalistiske manifest…

De kalder mig luder. Luderjournalist. Ordet smager sjovt. Sammensat. Det er øjnene der ser, som dømmer. De gamle medstuderende fra journalisthøjskolen. Dem jeg skulle vælte og ændre verden med. De mener det nedladende. I deres øjne er jeg en ”sell out”. Jeg er en god fyr “gone bad”. Jeg tjener de ondes interesser. Kapitalen. Magten. Kort sagt ­ kapitalismen.

Ja - luksushoteller er fede. Men det er først og fremmest et sted jeg sover. Når jeg rejser er det ikke fornøjelse. Det er fordi jeg vil skrive de fedeste og ærligste historier til mine læsere...

Ja – luksushoteller er fede. Men det er først og fremmest et sted jeg sover. Når jeg rejser er det ikke fornøjelse. Det er fordi jeg vil skrive de fedeste og ærligste historier til mine læsere…

Jeg er motorskribent. Dermed per definition købt og betalt, fordi jeg låner biler og får rejser gratis. Alt sammen med det simple formål, at teste og anmelde. Og når jeg ikke selv betaler, men derimod tager mod rejser og fede biloplevelser, så er jeg en luder. Andre ville se anderledes på ordet. For nogle er ludere en god ting. Det er sex, varme og det søde liv. For dem er journalister  det roden til sladder. Til ubehageligheder og ulejlig indblanding. Prøv at spørge Wayne Rooney eller en hvilken som helst anden tilfældig premierleague-fodboldspiller hvem han helst vil dele en øl med: en luder eller en journalist. Så ja ­ det handler om øjnene der ser…

"WOW - flyver du privatfly?" Ja - nogle gange. Men bortset fra, at det er lettere at komme afsted fra Roskilde Lufthavn, så er det trangt som i en HT-Bus - med lige så dårlige toiletfaciliteter...

“WOW – flyver du privatfly?” Ja – nogle gange. Men bortset fra, at det er lettere at komme afsted fra Roskilde Lufthavn, så er det trangt som i en HT-Bus – med lige så dårlige toiletfaciliteter…

Mig? Jeg kan godt lide ordet. Jeg benytter mig ikke som sådan af ludere. Selvom tanken har strejfet mig. Som jeg tror den har alle mænd. Men jeg forbinder ikke ordet med det negative. Ja ­ menneskehandle er forkert. Og det tager jeg afstand fra. Men krig er også forkert. Men derfor ser vi ikke ned på soldater vel? Og hvad er det egentligt i vejen med sex, varme og det gode liv?

Journalistikken og den gode fortælling er min store kærlighed. Jeg rammer ikke mit keyboard for at vælte statsministeren. Jeg skriver for at underholde. Og oplyse. Men mest det første. For uden underholdning er der sgu ingen der vil have mine oplysninger. Eller det tror jeg ikke. Måske? Men det jeg skriver kan folk altid finde beskrevet på nettet. Så hvis ikke jeg gør det til en oplevelse. Så er læserne smuttet. De troløse røvhuller.

Ja der er masser af nøddetræ og lædersæder. Men pladsen er ikke overvældende, så selskabet er afgørende for, om det er en fornøjelse at flyve privatfly...

Ja der er masser af nøddetræ og lædersæder. Men pladsen er ikke overvældende, så selskabet er afgørende for, om det er en fornøjelse at flyve privatfly. Ikke privatflyet som sådan…

Så ja. ­Jeg er ifølge den gængse definition en luderjournalist. På den fede måde. Sådan som de unge sagde og mente det i 2005.

“For selvom jeg får rejser og biler stukket i næven for at anmelde, så er jeg fucking ærlig. Jeg roser ikke for at stryge nogen med hårene. Hvorfor skulle jeg det?”

De inviterer mig med på den næste ludertur alligevel. Også selvom jeg sviner deres produkt. Eller i hvert fald hvis jeg sviner deres produkt med begrundelserne og argumenterne lagt ud, så alle kan se HVORFOR.

Og når jeg så kommer frem. Så står den på hårdt arbejde. Billeder, video og notater i lange baner. Og det er inden vi kommer til de langhårde pressekonferencer, hvor den altid får på den store PR-gulvviolin...

Og når jeg så kommer frem. Så står den på hårdt arbejde. Billeder, video og notater i lange baner. Og det er inden vi kommer til de langhårde pressekonferencer, hvor den altid får på den store PR-gulvviolin…

Hvis jeg får nøglerne til en overvægtig og magelig vogn forsøgt solgt som sportsvogn. Så bliver jeg skuffet. Og når jeg bliver skuffet, så bliver jeg sur. Og når jeg bliver sur bliver jeg ond. Og så forklarer jeg læserne i spydige vendinger, hvorfor bilfabrikken i dette tilfælde prøver at tage røven på dem, og at jeg forsøgt røvrendt. Det finder jeg mig ikke i. På den anden side. Hvis du er overvægtig og magelig, og sætter pris på de dyder i din bil. Så værsgo. Her er den. Vognen der opfylder dine drømme. Fortalt råt for usødet.

Godt selskab. En sjælden gang har man fornøjelsen af at dele bil med så fremragende selskab som Christina Wedel her - fra kissanddrive.dk. Men får det meste er det halvtykke mænd i midten af 40'erne og opefter. Så det er heller ikke for hyggens skyld jeg rejser hele verden rundt, for at køre nye biler...

Godt selskab. En sjælden gang har man fornøjelsen af at dele bil med så fremragende selskab som Christina Wedel her – fra kissanddrive.dk. Men for det meste er det semi-vrisne midaldrene mænd. Så det er heller ikke for hyggens skyld, at jeg rejser hele verden rundt for at køre nye biler…

Sådan. Ærlighed er den mest banale dyd, og den sælger jeg ikke for en gratis kop Starbucks i en lufthavn, en plads på monkeyclass til Nice og en overnatning på et femstjernet hotel. Hvis ikke folk kan stole på det jeg skriver, så er jeg overflødig. Så er jeg KUN underholdning. Og så er det sgu lige meget. For uden indhold overflødiggør underholdningselementet ligesom sig selv. Jeg skriver fordi jeg brænder for biler, rejser og livstil. Det vil jeg også have jer til. Og det kan kun lykkedes, hvis I – læserne – fodres med fedt stof. Og det er kun fedt, hvis det også er underholdende. Så underholdning og oplysning går hånd i hånd.

Der findes dage, hvor jobbet naturligvis er en kæmpe fornøjelse. Som når jeg får lov at køre en klassiker som denne Alfa 750 Comtetizione fra 1955 til over 7 mio. kr...

Der findes dage, hvor jobbet naturligvis er en kæmpe fornøjelse. Som når jeg får lov at køre en klassiker som denne Alfa 750 Comtetizione fra 1955 til over 7 mio. kr…

Ligesom luderen og journalistikken. Så hvad er min pointe? Den er helt banalt: At jeg er en stolt luderjournalist. Og at du kan stole på det jeg skriver, fordi uden din tillid er jeg ingenting. Så er jeg rejsende i varm luft. Og hvem gider høre på det? I længden. Og jeg er kun interesseret i et langvarigt forhold. Så læserens tillid er vigtigst. Langt vigtigere end endnu en tur på monkeyclass til Sydeuropa for at køre en ny mellemklassebil og sove på et nyt ligegyldigt luksushotel.

... men der findes også arbejdsdage, hvor man skal op klokke lort for at flyve til et novemberregnfuld England og kører Nissan Note på en keglebane. Så... mere glam er livet som motorjournalist bestemt ikke...

… men der findes også arbejdsdage, hvor man skal op klokke lort for at flyve til et novemberregnfuld England og kører Nissan Note på en keglebane. Så… mere glam er livet som motorjournalist bestemt ikke…

Hvis jeg var flynørd. Eller hotelnørd. Så måske du kunne tvivle på min integritet. Men det er jeg ikke. Jeg er først og fremmest bilnørd. Og jeg hader dårlige biler. Og elsker mine læsere. Så når jeg tager på ludertur. Så er det for at fortælle mine læsere hvordan bilerne er. Hverken mere eller mindre.
p.s. Det vil i øvrigt være absurd og tale om bestikkelse, da vores værter altid vælger den billigste løsning til turene. Det være sig både fly
billetter og hoteller. F.eks. Er et privatfly til sardinien markant billigere end 8 billetter til rutefly på monkey med mellemlanding…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s