JLKLNDR: Mine bud på nyt ski-gear til sæsonen 2014/15

SKIGREJ: Jeg er ikke skinørd. Eller skibums. Eller ski aficionado. Men jeg sætter pris på en frisk tur ned ad pisten. I november var jeg på Surf & Ski’s årlige snowcamp i Sölden i Østrig, og her blev jeg indført i ski-grejets forunderlige verden. For en ski er meget mere end en ski, og du skal have meget mere end et par brædder, for at være klædt på til skisæsonen 2014/15. Alt fra GoPro-kameraer til skibriller med head-up displays hærger på pisten i den kommende sæson. Så jeg har stykket en guide sammen til sæsonens nye gear og lir. Med hjælp fra Søren Christensen fra Surf og Ski – og så naturligvis alle de udstillere, der deltog i Snowcamp 2014.

Woodcouture er skabt af to træ-tossede arkitekter, der laver træski på Amager.

Woodcouture er skabt af to træ-tossede arkitekter, der laver træski på Amager. Her på Surf&Ski’s årlige Snowcamp i Østrig.

Men inden vi kommer til tendenserne. Der er dem der mener, at en ski bare er en ski. Ligesom en bil bare er en bil. Eller en bøf en bøf. Men der findes et hav af nuancer, så sæt dig ind i, hvad du i virkeligheden sætter pris på ude på pisten, og læg dig i selen for at formidle det til din lokale skibutik – eller til fyren i skiudlejningen på destinationen. For det er ærgerligt at møde op til bal i gummistøvler – eller markvandring i høje hæle, og når nu du alligevel brænder 30-40.000 kr. af på ferien, så sørg for, at udstyret matcher dit niveau, dine forventninger og det du gerne vil ude på bjerget. For der er kæmpe stor forskel på, hvad de enkelte ski kan og ikke kan, og det påvirker i stort omfang dit skiløb. Både som begynder og øvet.

Overordnet set jagter skiproducenterne alle det samme ideal: Skien der kan det hele. Den skal fungerer på en friskforberedt piste, i pudder og på børnebakken med de små. Skitypen hedder ”all-mountain” ski, og det er der de største landevindinger sker for tiden. For et par år siden kom de første ski med rocker til pistebrug. Rocker er en teknologi, der gør spidserne mere fleksible og opadvendte og dermed bedre til at ”gribe” ind i pisten i kurver. Det betyder, at man kan lave bredere ski, der kan klare løst og pudret underlag, men samtidigt er ligeså gode til at dreje som en almindelig carving- eller race-ski på pisten. Teknologien er nu så skarpsleben, at en all-mountainski kan klare både de snævre kurver på den morgenfrisk nedkørsel og de løse og opkørte bunker på sidste tur inden lifterne lukker. Udover alt-mulig-skien ”all-mountain” er producenterne til den kommende sæson gået på jagt efter vægtbesparelser på skiene – især i enderne. På en hård piste kan skiene vibrere let, og vibrationerne er skidt for grebet i sneen. Jo lettere ski, jo færre vibrationer, så derfor ser vi hule spidser og nye materialer i mange nye ski til den kommende sæson.

På støvlefronten er det stadigvæk formstøbning der er trenden, og nu kan både inder- og yder-støvler ”bages”, så de passer endnu bedre. Blandt Snowboardproducenterne leges der som altid lystigt med forme og materialer – uden det rigtigt er muligt at udlede en overordnet trend. På tøj er det varmelegemer og pasform der eksperimenteres med, mens brilleproducenterne jagter glas der endnu bedre fanger kontrasten i underlaget. Sidst men ikke mindst har vi kastet et blik på det nyeste GoPro kamera, for behovet for at dele sine skioplevelser på de sociale medier, er den vel non stærkeste trend på pisterne lige nu.

UDSTYRSLISTEN – Først alt udenomsgrejet – og nedenunder følger ski og boards!

GoPro Hero 4 Silver

GoPro kameraet er det hårdføre kamera, som kan klare at få tæv i alle aktionsportsgrene. Med Hero 4 er det nu blevet endnu mere brugervenligt. Det har fået touchscreen, bedre lyssensorer, skarperekontrat og lettere opkobling til din smartphone. Pisterne er fyldt med folk der optager sig selv og venner, og med det medfølgende redigeringsprogram, kan din nye video være online kort efter du har ramt bunden af dalen.

Pris ca. 2.899 kr.

 

Thermic varmesåler inkl. batterier

thermic_comfort_varme_saal

Med batteridrevne varmesåler, så er det slut med at fryse om tæerne i skistøvlerne. For der er intet, der kan spolerer en god skioplevelse som iskolde fødder. Med et par varmesåler er det slut, og bliver det for hedt, så slukker du bare på styreenheden, der sidder på støvlen.

Pris ca. 1.500 kr.

 

Douchebag Slim Jim

Db slim jim

Slim Jim fra norske Douchebag er den perfekte skitaske, hvis du flyver på skiferie. Du kan koble det meste af resten af Douche Bags taskeserie fast på din Slim Jim, og den kan sættes på rygsækken, så du har hænderne fri, mens du trækker skiene gennem lufthavnen.

Pris ca. 799 kr.

 

Salomon Ice Glory

ASW_L36619600_ICEGLORY_JACKET_M_union_blue_midnight_blue_Men_hi_120572

Det er nyeste jakketeknologi fra franske Salomon. Tendensen er, at tøjet skal sidde tæt til kroppen uden at sidde for stramt. Det må ikke hæmme dit skiløb, men skal samtidigt være varmt. Fordi skiløb i dag varierer så meget, og folk vil både offpiste og traditionelt skiløb på en enkelt uge, så skal jakken klare alle roller.Iceglory jakken er i en ydreskal der giver sig i alle fire retninger, så den hverken poser eller strammer, når du bevæger dig. Salamon kalder det for motion-fit, og det er en ny måde at lave skitøj på. Samtidig er den åndbar og har lommer til liftkort, skibriller, smartphone med mere.

Pris ca. 2.900 kr.

 

Oakley Flight Deck Prizm 

Oakley-Flight-Deck-Goggle-PRIZM-Jade-Iridium-lime-gunmetal-2014

De nyeste glas fra Oakley hedder Prizm, og her er det lykkedes de outrerede brilleekvilibrister at gøre kontrasten op til fem gange større end hidtil. Du ser klare i flere forskellige slags lys med et sæt glas, så du behøver ikke skifte skibriller når lysforholdende ændrer sig. Prizm-teknologien findes til de fleste af Oakleys skibriller – her i et sæt Flight Deck.

Pris ca. 1.300 kr.

 

Recon SNOW2 HUD og UVEX G.GL 9 sæt

recon-snow2-hud

Skibrillen til tekniknørden der vil vide ALT om sin tur ned ad bjerget. Med et lille HUD-display i det ene brilleglas, projiceres GPS position, fart, musik, vennernes position på bjerget, faldhøjde og meget mere direkte op i skiløberens synsfelt. Brillerne er sluttet til din smartphone via bluetoth, og du styrer alle funktioner fra et armbånd med store handskevenlige knapper på.

Pris ca. 2.500 kr.

 

Den solide altmuligmand” – Dynastar Powertrack 79

Dynastar-powertrack-79

Franske Dynastar introducerede rocker for tre år siden og er løbet videre med tendensen. Powertrack er deres allroundski, og 79-modellen er den lettest tilgængelige. Den griber godt ind i bjerget, samtidigt med at den har bæreevne nok til at køre i pulver.

Pris ca. 3.200 kr.

 

”Konservativ perfektionist” – Kästle FX -84

Det østrigske traditionsmærke Kästle er nyt i Danmark. Skiene er lavet i alpelandet, og alle Kästleski har en kerne af træ, som er med til at give skien en holdbar fleksibilitet over flere ski-sæsoner. Det er perfektionistisk håndværk i et meget konservativt design, og kunderne er typisk +30 år. Næsen af skien har en karakteristisk plast fordybning. Et patenteret system som Kästle kalder for hollow-tech. Det gør næsen af skien lettere, og minimerer viberationer.

Pris ca. 5.000 kr.

 

”Rebellen” – Moment Deathwish

Deathwish_2015_top

Moment er et amerikansk skimærke, der laver ski til dem, der ikke vil være som de andre. Moment er startet af tre gutter fra Reno, der besluttede at lave ski i hånden. De producerer ikke mere end omtrent 4.000 par ski om året – hvoraf cirka en fjerdedel sælges i Europa. Skiene er meget karakteristiske med flade snuder. Moment leverer bl.a. 150 par ski til Alaskas skipatruljer hvert år, fordi de både er brede med god bæreevne i løs sne, men samtidigt fleksible og manøvredygtige på pisten. Skienes visuelle udtryk er designet af amerikanske kunstnere, og hvert år får de forskellige Moment-serie et nyt udtryk – alle sammen til den outrerede side.

Pris ca. 5.000 kr.

 

”Brædtet til oprøreren” Rome MOD

Rome Boards forsøger at være den frække dreng i klassen som ellers ledes af Burton. Rome er da også grundlagte af et par gutter med en fortid hos Burton, men som ikke følte de fik lov at lave de boards de ville.

Pris ca. 3.900 kr.

 

”Stilig allrounder” – Rossignol Soul 7

7-serien laves fra 80 op til 120 mm i bredden. Men fælles for alle 7-serie skiene er den lave vægt og stilrene design. De er ikke konservative som Kästle eller outrerede som Moments. Men både Moment og Kästle-ejere kan leve med en 7-serie. Den har også en kerne af tre, men enderne af skiene er ekstremt lette takket være Airtip-teknologien, hvor Rossignol har brugt et særligt materialemiks til at sænke vægten.

Pris ca. 7.999 kr.

 

”Til alle lejligheder” Salomon X-Drive 8,0 FS

Endnu en all-mountain ski, der carver med de bedste på pisten og også glider over det mere pudrede underlag. Den er blevet lettere og med mere rocker, så mindre viberationer og bedre svingegenskaber i 2014/15 udgaven.

Pris ca. 4.200 kr.

 

”Fuldblods racerski” Atomic Redstar SL

atomic-redster-doubledeck-sl

Atomics top raceski med masser af elementer fra de professionelle styrtløberes ski. En hurtig ski med masser af greb og manøvredygtighed på den velforberedte piste.

Pris ca. 6.000 kr.

 

”Multiværktøj til pisten” – K2 Rictor 90

K2 Rictor med 90 mm bredde på midten er skienes svar på SUV’en eller mulitværktøjet. Må du kun eje én bil, så er det den type du vælger. Den kan det hele, og med ny powder tip og RoX-teknologi der gør siderne skarpere, er den nu bedre både i løs sne og på en ishård piste.

Pris ca. 6.000 kr.

 

”Til æsteten” Woodcouture

Var det noget med et par håndlavede træski snedkereret på Amager? Så er det Woodcouture du skal henvende dig hos. De laver selv deres ski, og selvom det er ”træski” så er de støbt og gjort i samme materiale som de store producenters ski – men i en old-school træfinish. Mændene bag er egentligt arkitekter, men den ene manglede et par gode telemarkski, og så lavede han dem selv. Efter et par fejlskud har drengene nu et solidt greb om form og performance, så du bestiller et par ski efter, hvad du ønsker de skal bruges til, og så går de i krig. Et par ski koster 9.500 kr. – uanset hvordan de er udformet.

ARTIKLEN HAR VÆRET BRAGT I BERLINGSKE OG PÅ REJSELIV I ET KORTERE OG REDIGERET FORMAT

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s