Slut med håbløs jagt på p-plads

PARKERINGSHELVEDE: Sad lige og læste det seneste nummer af Wired, og faldt over begrebet “pocketsourcing”. Det skal redde den daglige jagt på en fri p-plads i fremtidens overfyldte storbyer. Og det lyder vildt spændende.

Pocketparker er først med en app der viser frie parkeringsplads basseret på pocketsourcing. (FOTO PR)

Pocketparker er først med en app, der viser frie parkeringsplads basseret på pocketsourcing. De er ved at rulle teknologien ud i Nordamerika. (FOTO PR)

For du kender det godt. Du kommer hjem fra arbejde kl. 18 på Østerbro, og skal finde en p-plads. Inden du har fundet den er klokken 19.12, og du er gået glip af både aftensmad og godnatslæsning med ungerne. Enten fordi du har cirklet for at finde en plads i en time, eller fordi du er endt med at parkere så langt væk, at du skal med bussen for at komme hjem. Og det kunne lige så godt gælde Nørrebro, Vesterbro, Amager og KBH K – eller Århus. For for hvert år der går, bliver det bare sværere og sværere at finde en p-plads. Bilerne bliver nemlig flere og pladserne færre.

Løsningen ligger ifølge Wired i din lomme i form af din smartphone. Og nej – du skal ikke installerer en eller anden lam parkerings-app, hvor du både skal huske password og være afhængig af andre har downloaded samme app, og så skal sidde og fedte med telefonen, for at se hvor der er en plads fri.

Ideen er nemlig, at du een gang tilmelder dig en tjeneste, og så glemme alt om det. Her tillader du, at din telefons accelerometers metadata bliver delt på en sikker og anonym server, der analyserer dataerne. Hvis serveren fanger et bevægelsesmønster, der ligner det du har, når du går hen til din bil, sætter dig ind og kører derfra, så ved den, at du lige har efterladt en tom p-plads efter dig. Det er simpel data-deling, og da det er et relativt unikt bevægelsesmønster, så mener forskerne bag teknologien, at de med en sikkerhedsmargin på ned til 6% kan slå fast, at her er en person, der lige har sat sig ind i sin bil, og kørt væk.

Hvis din bils GPS – eller hvis du bruger din smartphone til at navigere med – kan få de data, så ved den altså, hvor der lige er blevet en fri plads. Simpelt og effektivt.

I drømmescenariet for pocketsourcing, så er alle tilmeldt, og så vil det se sådan her ud, når du beder din navigationsenhed om en oversigt over fri parkeringspladser i nærheden. (PR Foto)

I drømmescenariet for pocketsourcing, så er alle tilmeldt, og så vil det se sådan her ud, når du beder din navigationsenhed om en oversigt over fri parkeringspladser i nærheden. (PR Foto)

Systemet mangler stadigvæk lidt finpudsning, før det er klar til lancering. Men grundideen er genial, fordi den ikke kræver nogen aktiv handling fra dig. Bare en engangs accept af, at dine bevægelsesmønstre bliver delt på en server. Man kan sikkert finde mange gode grunde – med udgangspunkt i “privatlivets fred” til, hvorfor det kan være problematisk. Men i det øjeblik du har købt en smartphone, så er du allerede trådt ud på den glidebane smurt i svinefedt, og så kan du glemme alt om, at holde dine geografiske bevægelser hemmelige. Med pocketsourcing er du dog anonym. Det eneste de vil vide er, hvordan dig og din telefon bevæger sig. OG læser de en bevægelser det minder om almindelig fodgængertempo – en pause der svarer til den tid det tager at låse en bil op, stige ind og tænde den, og derefter en fartforøgelser der minder om en bils bevægelsesmønster, så har de bingo, og en ny p-plads er ledig.

Der er stadigvæk en del teknologiske udfordringer, selvom Pockerparker allerede er i gang i Nordamerika. Og hele systemet er naturligvis afhængigt af, at folk tilmelder sig, da det ikke kan finde p-pladser efter folk der ikke er tilmeldt. Men det tegner  nogle spændende perspektiver for fremtidens p-plads jagt. Og ungernes mulighed for at have far eller mor med til godnatlæsning hver dag…

Læs mere her: http://www.eitictlabs.eu/news-events/blog/article/pocketsourcing/ eller her: https://twitter.com/pocketparker

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s