Svensk hjemmebryg til topkarakter

GASTRONOMI: Svenskerne kan godt lide alkohol. Det ved enhver, der nær er væltet over en palle med billige spiritus i gågaden i Helsingør. Og de hjemmebrænder også, selvom de ikke må. Hylden med essenser (rom-essens, vanilje-essens m.fl.) er cirka to meter lang i et svensk supermarked, mens den i Superbrugsen kun er 20 cm. Og skal vi gætte på, at de ikke bruger så meget smagsessens, fordi de laver mere konfekt end os danskere?

I det alkoholforskrækkede Sverige mødes man af denne udsmider af en velkomsthilsen, når man vil besøge Åre Bryggcompagnis hjemmeside. Slap. Nu. Af...

I det alkoholforskrækkede Sverige mødes man af denne udsmider af en velkomsthilsen, når man vil besøge Åre Bryggcompagnis hjemmeside. Slap. Nu. Af…

Nå – men det var egentligt ikke for at hænge deres alkohol vaner ud. Hvis vi danskere havde været underlagt det samme alkohol-regime som vores broderfolk, hvor man KUN kunne købe alkohol i én butik (Systembolaget), så ville vi også hjemmebrænde og spise selvgærede æbler, som havde vi en terminal diagnose.

Åre byder på meget mere end godt skiløb. Den er også ved at blive Sveriges gastro-hovedstad.

Åre byder på meget mere end godt skiløb. Den er også ved at blive Sveriges gastro-hovedstad.

I dag har jeg hængt kørehandskerne i skabet og pakket kufferten. Jeg er i Åre i Nordsverige. For at prøve Malmø Aviations flyforbindelse til byen, stå på ski og se hvad stedet har at byde på. Og det er ikke så lidt. Åre er blevet lidt af et kulinarisk hotspot de seneste år, og i vintersæsonen 2014/15 har byen 66 restauranter. Det er mange i en by med 1000 indbyggere. Det er faktisk én restaurant pr. 15 indbyggere. Naturligvis summer byen af turister, men i Sverige er trenden, at hvis man er en hot-shot-kok i Stockholm, så har man en vinterrestaurant i Åre. Sveriges svar på Rene Redzepi hedder Magnus Nilsson, og hans restaurant Fåviken i Åre har som Noma en månedlang venteliste på bordbestillinger, og ligesom Noma er det nye nordiske køkken omdrejningspunktet. Den tendens tiltrækker en lang række kulinariske begavelser til Åre, og én af dem hedder David Flink.

David Flink er kok, mikrobrygger og ... Flink...

Daniel Flink er kok, mikrobrygger og … Flink…

Som navnet antyder, så er han en rigtig Flink fyr. Men hvad vigtigere er, så en han mikrobrygger. Sammen med et par medkonspiratorer startede han Åre Bryggcompagni i 2012. En kok, en agronom, en sommelier og en økonom viste sig at være et god kombination, for i dag brygger de 6.000 flasker øl om måneden, og deres gyldenbrune bryg er kommet på hylderne i Systembolaget. Derudover sælger de deres forskellige øl på barer og restauranter i Åre, og det er der jeg støder ind i Daniel Flink og hans mikrobryg.

Øllene listes op ad denne brune papkasse, og det er guld der serveres.

Øllene listes op ad denne brune papkasse, og det er guld der serveres.

Jeg har landet mig en plads til en prøvesmagning i et kælderlokale i en gammel villa. Der er et skær af smugkro og forbudstidens USA over hans setup, og det bidrager med en ekstra rebelsk dimension til det fremadstormende mikrobryggeri. Han ligner en klassisk hipster. Stramme jeans, grov sweater, overskæg og en strikhue. Han har vendt karriereracet ryggen efter mange år som kok på Michelin-restauranter verden over. Nu arbejder han som kok i Åre, og nyder naturen, fiskeriet og fritiden. Det siger han i hvert fald. Men med et fuldtidsjob og en fjerdedel af et mikrobryggeri, så bliver arbejdstiden alligevel 80 timer om ugen.

Den besnærende "Comunity Beer Project" smager fint, men det "Gilda" der tager prisen blandt de tre øl fra Åre Bryggcompagni, jeg kommer igennem i David Flinks selskab.

Den besnærende “Community Beer Project” smager fint, men det “Gilda” der tager prisen blandt de tre øl fra Åre Bryggcompagni, jeg kommer igennem i David Flinks selskab.

Han åbner den første øl. Den hedder ”Community Beer Project”. En velafbalanceret IPA på 6% med en kraftig frugtsmag og en undertone af tropiske frugter og citrus. Som navnet antyder, så går en del af overskuddet ved salg af netop denne øl til projekter i lokalsamfundet i Åre og omegn. Jeg sagde jo, at han var Flink, gjorde jeg ikke?

Der noteres detaljer om Åre, Daniel og den gode øl, for jeg er jo trods alt på arbejde.

Der noteres detaljer om Åre, Daniel og den gode øl, for jeg er jo trods alt på arbejde.

Den næste hedder Gilda, og den er virkelig decideret fremragende. Det er endnu en IPA, men på kun 4,9%. Han beskriver den som en roadtrip gennem de forskellige amerikanske humlevarianter, og selvom den også er frugtig, så har den en stærkere klassisk ølsmag end den meget frugtige første øl.

Fra venstre er det Nymp, Gilda og Community Beer Project.

Fra venstre er det Nymp, Gilda og Community Beer Project.

Den sidste jeg skal smage hedder Nymph Saison, og hvis Gilda var en roadtrip gennem amerikansk humle, så er den her en mavelanding i en sø af belgisk gær. Den er lavet med udgangspunkt i den belgiske klosterøltradition, og den har fået fuld skrald på gær-tangenterne. Der er bid i den, og min sidemand (der er begejstret for belgisk øl) nikker anderkendende. Mine smagsløg er ikke overbevist. Jeg er mere til Gilda.

Tre glas øl og en time i selskab med Daniel Flink, har sparket døren ind til et andet Åre, end det vi kender som et af Skandinaviens bedste og koldeste skisportssteder. Åre har fundet en ny vej. En tillægs-identitet som køligt kulinarisk gastro mekka. Et par restaurantbesøg på både Vinbaren og Buustamon slår faktummet fast. Åre byder på gastronomi i verdensklassen. På Buustamon driver de i øvrigt Sveriges første lovlige hjemmebrænderi, og jeg fik lov at smage tre af deres snapse. Uden at blive synderligt imponeret. I det lys giver de to hyldemeter essenser i supermarkederne endnu mere mening. Mad og øl er de gode til, men spritten bør de fortsat hente i Helsingør…

Er du fristet til et smut til Åre, så kan du spare de 1.100 km i bil fra KBH og bare hoppe på en flyver i Sturup Lufthavn udenfor Malmø. Så tager det kun seks timer med en mellemlanding i Stockholm og en time i bus fra lufthavnen til Åre. Med den beskedne transporttid, er en weekend i skiløbets og gastronomiens tegn i Åre pludselig en farbar mulighed.

Læs mere om Daniel Flink og hans mikrobryggeri her: http://arebryggcompagni.se/valkommen/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s