Trucks, doughnuts, whiskey og store kanoner – en uge i Dixie-land

GALLERI: USA, du er for sindsyg. Overvældende, ekstrem, modsætningsfyldt, fyldt med dårlig smag men samtidigt 100 pct. autentisk. Jeg er i Sydstaterne for at finde ud af, hvorfor amerikanerne kører i pick-up trucks. Til det formål har jeg lånt en Ford F-150 af Ford. USAs mest solgte bil gennem de sidste 33 år. Jeg har været på vejen en uge, og kørt lidt over 2.000 km. Jeg har ikke fundet svaret på netop det spørgsmål endnu. Men jeg har lært en masse andet. Og jeg har en fornemmelse af, at som med så meget andet på de her kanter, så findes en flig af svaret i sætningen: “Husk på – deres bedsteforældre havde problemer med indianere…”, som min gode ven Martin Øbakke formulerede det. Lyder det som sort snak? Så se og læs med.

Her er min truck. Det er en F-150 2,7 V6 med 315 hk. Mini'en giver et indtryk af størrelsen.

Her er min truck. Det er en F-150 2,7 V6 med 315 hk. Mini’en giver et indtryk af størrelsen.

For at forstå et land, skal man læse deres aviser, og drikke deres kaffe. Starbucks og Washington Post er en start.

For at forstå et land, skal man læse deres aviser, og drikke deres kaffe. Starbucks og Washington Post er en god start.

Det hjælper også at gå i et lokalt Supermarked. Walmart er definitionen på forbrugssamfundet. De har ALT, og de har MEGET af det. Her er det ca. 20 hyldemeter med mundskyld!

Det hjælper også at gå i et lokalt Supermarked. Walmart er definitionen på forbrugssamfundet. De har ALT, og de har MEGET af det. Her er det ca. 20 hyldemeter med mundskyld!

Sorte amerikanere esker store fælge. Og ikke bare store men STORE fælge. De gamble sedan'er genfødes som SUV-agtige højbenede blæremobiler. Dårlig stil? Ja i en automobilæstet som mines øjne. Men det er autentisk og derfor per definition fedt!

Sorte amerikanere esker store fælge. Og ikke bare store men STORE fælge. De gamble sedan’er genfødes som SUV-agtige højbenede blæremobiler. Dårlig stil? Ja i en automobilæstet som mines øjne. Men det er autentisk og derfor per definition fedt!

Borgerkrigen fra 1861 til 1865 skabte en del af de problemer USA står med i dag. Baggrunden for krigen var slaveriet. Skulle den nordlige eller den sydlige økonomiske model spredes til de nye stater i vest. Nord vandt, slaverriget blev ophævet og Syden har aldrig affundet sig med, at Washington påtvang dem deres syn på den sag. Ikke at sydstaterne ville have slaveri i dag. Langt fra. Men de hader ikke selv at kunne bestemme, og hader per definition centraladministrationen. Sådan sat på spidsen.

Borgerkrigen fra 1861 til 1865 skabte en del af de problemer USA står med i dag. Baggrunden for krigen var slaveriet. Skulle den nordlige eller den sydlige økonomiske model spredes til de nye stater i vest. Nord vandt, slaverriget blev ophævet og Syden har aldrig affundet sig med, at Washington påtvang dem deres syn på den sag. Ikke at sydstaterne ville have slaveri i dag. Langt fra. Men de hader ikke selv at kunne bestemme, og hader per definition centraladministrationen. Sådan sat på spidsen.

Tænk stort. Tænk frit. Så kan alt lade sig gøre. Det beviste Wrightbrødrene, da de efter tre års forsøg lykkedes med verdens første maskindrevne flyvning ved Kitty Hawk i 1903. Amerikansk tro på at drømmen kunne realiseres kombineret med den autentiske passion for drømmen. De valgte i øvrigt Kitty HAwk på grund af vindforholdende fra Atlanten og de bløde sandklitter. Bare fordi man tror på drømmen, må man også gerne være realistisk. OG det er trods alt blødere at falde ned i sand end på en jordmark...

Tænk stort. Tænk frit. Så kan alt lade sig gøre. Det beviste Wrightbrødrene, da de efter tre års forsøg lykkedes med verdens første maskindrevne flyvning ved Kitty Hawk i 1903. Amerikansk tro på at drømmen kan realiseres kombineret med den autentiske passion for drømmen. De valgte i øvrigt Kitty Hawk på grund af vindforholdende fra Atlanten og de bløde sandklitter. Bare fordi man tror på drømmen, må man også gerne være realistisk. OG det er trods alt blødere at falde ned i sand end på en jordmark…

Stor er godt. Slagskibet North Carolina er et af de største slagskibe verdenshavene har set, og det var med til at vinde Anden Verdenskrig for USA.  Tænk stort er fællesnævneren for både min truck, skibet og wrightbrødrenes drømme om at flyve...

Stor er godt. Slagskibet North Carolina er et af de største slagskibe verdenshavene har set, og det var med til at vinde Anden Verdenskrig for USA. “Tænk stort” er fællesnævneren for både min truck, skibet og wrightbrødrenes drømme om at flyve…

Skal du på camping? Så er det sådan en her, du skal have fat i. En Ford E-serie varevogn med 4X4 undervogn og terrændæk.

Skal du på camping? Så er det sådan en her, du skal have fat i. En Ford E-serie varevogn med 4X4 undervogn og terrændæk.

En forladt sydstatsrønne med min rejsemakker Martin foran. Er det trist med alle de forladte huse? Måske. Men de er også et udtryk for et langt mere dynamisk bosætningsmønster, end vi kender det i Danmark. Forsvinder arbejdspladserne, så flytter folk bare. De har ikke den hjemstavnsbinding, som vi har. Og når de smutter, så efterlader de sig spøgelsesbyer. Trist? Ja, men også et udtryk for en omstillingsparathed, som aftvinger en solid respekt.

En forladt sydstatsrønne med min rejsemakker Martin foran. Er det trist med alle de forladte huse? Måske. Men de er også et udtryk for et langt mere dynamisk bosætningsmønster, end vi kender det i Danmark. Forsvinder arbejdspladserne, så flytter folk bare. De har ikke den hjemstavnsbinding, som vi har. Og når de smutter, så efterlader de sig spøgelsesbyer. Trist? Ja, men også et udtryk for en omstillingsparathed, som aftvinger en solid respekt.

Ford F-150 skriger visuelt af maskulin "I-dont-really-give-a-shit" attitude. Begrebet dollargrin finder her fire hjul at køre på. Masser af krom og overflod af maskuline linjer. Her er ikke plads til spelt-fædre eller tøsedrenge. Den er all-in og på den måde meget amerikansk. Kompromisser og på-den-ene-side-og-på-den-anden-side overlader den til europæerne. Vi vil betegne det som uraffineret, de som kompromisløs.

Ford F-150 skriger visuelt af maskulin “I-dont-really-give-a-shit” attitude. Begrebet dollargrin finder her fire hjul at køre på. Masser af krom og overflod af maskuline linjer. Her er ikke plads til spelt-fædre eller tøsedrenge. Den er all-in og på den måde meget amerikansk. Kompromisser og på-den-ene-side-og-på-den-anden-side overlader den til europæerne. Vi vil betegne det som uraffineret, de som kompromisløs.

Ja. Amerikanerne er generelt tanden mere overvægtige end vi er. Her er to mænd der hver for sig sidder på en Fridays burgerrestaurant og langsomt og med svedige overlæber er ved at æde sig selv ihjel i friturestegte godter. Hvorfor? Fordi de kan. Fordi de ikke ved hvorlænge de lever og vil nyde livet mens de er her. Fordi de bare elsker friture. Fordi de er madafhængige. Aner det ikke, men du skal ikke komme og fortælle dem, at det er dårligt for dem. Det bestemmer de selv.

Ja. Amerikanerne er generelt tanden mere overvægtige end vi er. Her er to mænd der hver for sig sidder på en Fridays burgerrestaurant og langsomt og med svedige overlæber er ved at æde sig selv ihjel i friturestegte godter. Hvorfor? Fordi de kan? Fordi de ikke ved hvorlænge de lever og vil nyde livet mens de er her? Fordi de bare elsker friture? Fordi de er madafhængige? Aner det ikke, men du skal ikke komme og fortælle dem, at det er dårligt for dem. Det bestemmer de selv.

OG jeg holder mig ikke tilbage. En Vaffelburger med chips til. Hvorfor ikke? Vaffel er godt, kød er godt og chips er godt. Indrømmer gerne at jeg følte mig en anelse kvalm bagefter. Men det var godt hele vejen igennem indtagelses-processen.

OG jeg holder mig ikke tilbage. En Vaffelburger med chips til. Hvorfor ikke? Vaffel er godt, friturestegt kylling er godt og chips er godt. Indrømmer gerne at jeg følte mig en anelse kvalm bagefter. Men det var godt hele vejen igennem indtagelses-processen. Og hvem ved, hvor længe jeg har tilbage til at nyde denne slags godter. Det er der ingen der gør. En lidt hedonistisk tilgang til livet måske, men også et udtryk for en livsstil, hvor man lever mere i nuet og ikke lader sig bekymre så meget om fremtiden. Det handler mere om drømme end om hvor galt det kan gå. Og ja – det kan jeg udlede af en Vaffelburger.

Den amerikanske roadtrip-drøm foregår på i sin mest kompromisløse udgave på sådan et par bad-boys her fra Harley-Davidson.

Den amerikanske roadtrip-drøm foregår på i sin mest kompromisløse udgave på sådan et par bad-boys her fra Harley-Davidson.

Morgenmad på Thunderbird Inn: Doughnuts og kaffe. For hvad mere har man brug for? Sukker, fedt og koffein. De bekymrede sundhedsapostle er sat skakmat.

Morgenmad på Thunderbird Inn: Doughnuts og kaffe. For hvad mere har man brug for? Sukker, fedt og koffein. De bekymrede sundhedsapostle er sat skakmat.

Rigtige mænd kører i trucks. Rigtige mænd handler i Commando Military Supply. Parker din Toyota Prius foran butikken, og du får en Olfert inden du er gået gennem glasdøren.

Rigtige mænd kører i trucks. Rigtige mænd handler i Commando Military Supply. Parker din Toyota Prius foran butikken, og du får en Olfert inden du er gået gennem glasdøren.

Skal vi gætte på at ejeren af denne vogn er sort? Yes sir. Og selvom den givetvis kræver et nyrebælte at kører på en ujævn vej, hvis ikke man vil tisse blod i dagevis, så er den faktisk forbandet cool!

Skal vi gætte på at ejeren af denne vogn er sort? Yes sir. Og selvom den givetvis kræver et nyrebælte at kører på en ujævn vej, hvis ikke man vil tisse blod i dagevis, så er den faktisk forbandet cool!

Indrømmet - det er en dårlig parkering. Men jeg er ved at tillægge mig den lokale I-don't-give-a-shit-attitude. Men er ikke nået eliteniveauet som min parkeringsnabo som virkelig er freaking ligeglad! Stedet hedder Econolodge i Columbus Georgia, og værelset minder på mange måde om det værelse Eddie Murphy og Arsenio Halle lejer i Coming to America. Okay - der er ikke kridtstreger på gulvet, men det er knytnæveslagmærker på toiletdøren og lampeskærmen ligner noget der har været udsat for en hurtige Tyson-kombination.

Indrømmet – det er en dårlig parkering. Men jeg er ved at tillægge mig den lokale I-don’t-give-a-shit-attitude. Men er ikke nået eliteniveauet som min parkeringsnabo, som virkelig er freaking ligeglad! Stedet hedder Econolodge i Columbus Georgia, og værelset minder på mange måde om det værelse Eddie Murphy og Arsenio Halle lejer i Coming to America. Okay – der er ikke kridtstreger på gulvet, men det er knytnæveslagmærker på toiletdøren og lampeskærmen ligner noget der har været udsat for en hurtige Tyson-kombination.

En spandfuld kold iste i Selma, Alabama. Det var her kampen for de sortes stemmeret blev ukæmpet i 1965. Sheriffen hed Jim Clark, og han brød sig ikke om de sorte. Da guvanøren bad byens borgmester om at få sheriffen til at behandle de sorte demonstranter lød svaret efter sigende: "If the god lord Jesus Christ asked Jim Clark to treat them niggers god, he would beat him up and throw him to jail." En rimelig ufleksibel herre. Men det lykkedes alligevel at trumfe "Voting Righst Act" igennem på baggrund af protesterne i Selma.

En spandfuld kold iste i Selma, Alabama. Det var her kampen for de sortes stemmeret blev ukæmpet i 1965. Sheriffen hed Jim Clark, og han brød sig ikke om de sorte. Da guvanøren bad byens borgmester om at få sheriffen til at behandle de sorte demonstranter lød svaret efter sigende: “If the god lord Jesus Christ asked Jim Clark to treat them niggers god, he would beat him up and throw him to jail.” En rimelig ufleksibel herre. Men det lykkedes alligevel at trumfe “Voting Righst Act” igennem på baggrund af protesterne i Selma.

Igen. Hvorfor ikke. Løgringe - godt, bøf - godt, smeltet ost - godt. Men går ikke all-in. Nøjes med isvand istedet for en spand Cola. De lokale skævede også mistroisk...

Igen. Hvorfor ikke. Løgringe – godt, bøf – godt, smeltet ost – godt. Men går ikke all-in. Nøjes med isvand istedet for en spand Cola. De lokale skævede også mistroisk…

I et land hvor der er stor respekt omkring, at alle kan gøre hvad de vil, der er samtidig en enorm tolerance omkring, at alle skal have plads til at gøre hvad de vil. Selv dværge og drenge på fire år kan nå op på det her urinal...

I et land hvor der er stor respekt omkring, at alle kan gøre hvad de vil, der er samtidig en enorm tolerance omkring, at alle skal have plads til at gøre hvad de vil. Selv dværge og drenge på fire år kan nå op på det her urinal…

En uge er gået af den to-ugers tur ind i amerikanernes folkesjæl, og jeg er opløftet og fascineret. Her ekstra opløftet ovenpå en prøvesmagning på Jack Daniels distilleri i Tennessee.

En uge er gået af den to-ugers tur ind i amerikanernes folkesjæl, og jeg er opløftet og fascineret. Her ekstra opløftet ovenpå en prøvesmagning på Jack Daniels distilleri i Tennessee.

Er jeg blevet klogere? Ja. Rigtigt mange af de ting, som for os europæere fremstår som uforklarlige amerikanske paradokser, kan koges ned til: “Husk nu på, deres bedsteforældre havde problemer med indianere”.

Hvorfor er det så vigtigt for dem, at have fri adgang til våben? Svaret: “Husk nu på, deres bedsteforældre havde problemer med indianere” (retten til selvforsvar)

Hvorfor æder de som svin? Svaret: “Husk nu på, deres bedsteforældre havde problemer med indianere” (man ved ikke, om man er her i morgen…)

Hvorfor skal alting være så stor? Svaret: “Husk nu på, deres bedsteforældre havde problemer med indianere”(jo større kanoner jo større chancer for at overleve…)

Hvorfor går de så vanvittigt meget op i selv at kunne bestemme? Svaret: “Husk nu på, deres bedsteforældre havde problemer med indianere” (regeringen er en fjern størrelse, vores problemer løses bedst af os selv her og nu og tæt på. Hvis nu indianerne kommer, så er det op til os at klare ærterne…)

Hvorfor er tolerance så vigtig for dem? Svaret: “Husk nu på, deres bedsteforældre havde problemer med indianere” (hvis de kommer, så må vi stå sammen. Selvom vi måske ikke er enige…)

USA er en nybyggernation. I Europa har konger, kirke og herremænd sørget for rammerne i hundredevis af år. I USA har du selv stået med problemerne. Så kan man ikke være for blødsøden og diplomatisk. Beslutsomhed, snarrådighed og en seksløber, har kunne løse mange problemer.

Er ovenstående forsimplet og poppet. Måske. Men det giver et fundament at forstå den truck-glade nation på, og den næste uge skal jeg et spadestik dybere…

Og svaret på spørgsmålet: Hvorfor kører de i kæmpe trucks? Det er måske: “Husk nu på, deres bedsteforældre havde problemer med indianere” (man skal kunne komme frem, og have alle sine ejendele med). Men jeg tror der gemmer sig mere end det bag pick-uppesn succes…

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s