Afgifts fadæse!

KLUMME: Det står efterhånden klart, at politikerne må tro, vi er komplet idioter. Sådan har jeg det, efter afgiftsomlægningen på bilområdet i forbindelse med den nye finanslov. Jubelidioterne med Liberal Alliance i spidsen, kommer triumferende ud fra forhandlingerne og bedyrer, at de har skaffet billigere biler til alle.

Sådan en Fiat 500 her, bliver stort set ikke billigere af afgiftsnedsættelsen.

Sådan en Fiat 500 her, bliver stort set ikke billigere af afgiftsnedsættelsen.

Det har de til dels ret i, men det er en fuldstændig tom og tumpet pyrrhus-sejr på et område, der i den grad trænger til en hovedrengøring. Nuvel. En Golf bliver en 10-15.000 kr. billigere på papiret. Men ser vi på, hvor 60 pct. af danskerne handler bil, så er det i mikro- og minisegmenterne, hvor biler koster fra 75.000-150.000 kr. Her taler vi om et ikke-eksisterende prisfald på de billigste og på de dyreste sparer du et par tusinde – altså hvad der svarer til en kvart Louis Vuitton taske. Så ‘come on’ I folkevalgte distanceblændere, så har I vidst heller ikke ændret mere.

En Porsche Cayman bliver over 100.000 kr. billigere. HURRA - øhhhh - bortset fra, at stort set ingen længere køber en Cayman. De flexleases, og dermed er afgiften i forvejen barberet ned til et minimum.

En Porsche Cayman bliver over 100.000 kr. billigere. HURRA… eller øh… nå nej. For stort set ingen køber længere en Cayman. De flexleases, og dermed er afgiften i forvejen barberet ned til et minimum.

Nu skal der nok sidde en eller anden nævenyttig spindoktor med et regnestykke, der viser, at en Porsche 911 bliver flere hundrede tusinde billigere. Og der skal nok også være et par indignerede venstrefløjshippier, der med forargelse vil komme med samme pointe. Men vidste de bare en lille smule om, hvordan det danske bilmarked fungerer, så ville de vide, at INGEN længere KØBER en 911. Hverken om den koster 2,5 mio. kr. eller 2,1 mio. kr. Den slags biler flexleases på en række mere eller mindre uigennemskuelige kontrakter, udformet af smarte revisorer, som sikrer, at Porscheentusiasterne får mest mulig biloplevelse for pengene, uden at leverer mere end allerhøjst nødvendigt til statskassen. Noget den overbetalte spindoktor givetvis ved alt om, da hans 911 er leaset på netop sådan en kontrakt. Så glem luksusbilerne. Bilkøberne der operere i området over 800.000 kr., bliver stort set ikke berørt, da de ikke længere køber bil i traditionel forstand.

Det efterlader Golf-købere og Opel Astra-entusiasterne på midten af banen, med en besparelse på 10-20.000 kr., når de køber en ny bil. Men var det det I ville politikere, da I med stormende begejstring bekendtgjorde jeres fantastiske afgiftsnedsættelse? For set fra min komfortable kontorstol, der forslår afgiftsændringen som en skrædder i helvede. Den berører dybest set kun 10-15 pct. af det reelle bilmarked for private bilkøbere.

Opel Karl stormer op ad den danske salgshitliste, men den får ingen glæde af afgiftsnedsættelsen, da den først starter ved 81.500 kr., og en Opel Karl koster 79.000 kr. Vi skulle nødigt give de mådeholdne en økonomisk hånd...

Opel Karl stormer op ad den danske salgshitliste, men den får ingen glæde af afgiftsnedsættelsen, da den først starter ved 81.500 kr., og en Opel Karl koster 79.000 kr. Vi skulle nødigt give de mådeholdne eller økonomisk trængte en økonomisk hånd…

Hvis I virkeligt ville have gjort noget på afgiftsområdet, så havde I set på brændstoføkonomi og sikkerhedssystemer. Ryddet op i det stupide afgiftsfradragssystem, der giver afgiftsnedsættelse for radio og ABS-bremser (hvilket ALLE biler i dag har), men som har fuld afgift på f.eks. nødbremsesystemer, der mindst én gang har sparet mig for et potentielt piskesmæld. Med et minimum af viden og visioner, kunne I have ændret på både miljø- og sikkerhedsprofilen af den danske bilpark. Istedet valgte I den lette løsning, der så flot ud på papiret, men som ikke ændrer synderligt i den virkelige verden.

Så kære venner og bilelskere. Inden I fejrer afgiftsnedsættelsen med champagne og kransekage (som stort set er hvad der kan blive råd til, med den lunkne besparelse du får på en bil til 200.000 kr.), så kig lige ændringerne efter i sømmene. Gør I det, vil I som mig kunne konstatere, at de eneste der vinder på den her ændring, det er Liberal Alliances reklamebureau, som gør hvad de kan, for at sælge denne indholdsløse “sejr” som havde Danmark genvundet EM i fodbold. Et scenarie ligeså usandsynligt, som at politikerne rent faktisk har sat sig seriøst ind i det her område, inden de lukkede aftalen i Finansministeriet i torsdags…

One thought on “Afgifts fadæse!

  1. Spot on min gode ven. Endnu en gang varm luft i ringbind fra vores folkevalgte. Man må græmmes over manglen på vovemod og visioner!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s