Alle taler om dem for tiden. De selvkørende biler. Men jeg er ikke begejstret.
“Når først terrorister overtager kontrollen med et par hundrede biler i den københavnske myldretid, så skal du se terror, der får et af dine gennemsnitslige amerikanske High School skyderier til at ligne en vådeskudsulykke”
Det er måske ikke overraskende at jeg er skeptisk, da jeg lever af at køre biler og fortælle læserne om mine oplevelser. Men det er ikke derfor, at jeg siger pænt nej tak. Det er heller ikke fordi, at jeg elsker SELV at køre bil. Det gør jeg. Men jeg skal være ærlig nok til at indrømme, at på en mandag morgen med tæt køkørsel på Køge Bugt motorvejen, ville jeg elske at kunne sætte bilen på autopilot og bladre den sektion af søndagsberlingeren igennem, jeg aldrig når om søndagen. Selvkørende biler ville i teorien også tillade mig at tage på fredagsbar, drikke mig en kæp i øret og bare lade vognen klare turen hjem, mens jeg sidder på bagsædet og ørler i en plasticpose.
Men jeg stoler ikke på teknologien, og det er en grundlæggende præmis for indførslen af selvkørende biler. Inden I farer i blækhuset og beskylder mig for at være en moderne form for maskinstormer, så kom ikke her og sig at du aldrig har oplevet at din iPhone fryser, eller du har oplevet den blå skærm på din PC, som ingen ved hvordan man fremkalder, men hvor alt der ikke er gemt er tabt. Selvom teknologien hele tiden bliver bedre, så er den ikke fejlfri. Og jeg har ikke lyst til at min bil ”fryser” eller får ”blå skærm” med 110 km/t på motorvejen, mens jeg sidder på bagsædet og har travlt med at ramme en Nettopose med en blanding af fadøl og resterne af min madpakke. En 1,5 ton bil med 110 km/t er et uhyggeligt effektivt mordvåben, hvis den pludseligt ”fryser”.

Amerikanske Tesla er langt fremme med selvkørende teknologi, men deres biler har også haft et par uheld undervejs.
Skulle det alligevel lykkedes, at lave systemer der aldrig fryser og som er umulige at hacke, så er jeg stadig ikke overbevist. For hvad med de etiske aspekter i at have selvkørende biler? Hvordan skal den træffe en beslutning mellem at køre en skolebus af vejen eller køre ud over en skrænt med dig på bagsædet, hvis situationen opstod, og det var de to eneste alternativer? De fleste ville måske sige skrænten, for vi må da redde skolebørnene. Jo tak – men er du med på at din bil egenhændigt beslutter, at du sendes på en terminal flyvetur ud i intetheden? Og hvad nu hvis skolebussen var tom, så ryger der kun en enkelt chauffør – og så står valget mellem dig og en chauffør. Et dilemma en almindelig bilist også kan komme ud for, men menneskehjerne har evnen til at opfange og analyserer specifikke situationer langt mere raffineret end en computer, der er afhængig af at være fodret med en algoritme der enten siger nak skolebussen eller selvdestruer.

Audi Q7 har en del af den teknologi, der skal gøre biler selvkørende i fremtiden. Men jeg er ikke begejstret for tanken om, at vi skal meget videre end vejbaneassistent og adaptiv fartpilot .
Jeg var i Silicon Valley i januar for at se, hvor langt vi reelt er i forhold til selvkørende biler. Nørderne slås stadigvæk med at få dem til med 100 pct. sikkerhed at se forskel på et blad, en fugl og en sten på vejen – og så er vi ikke engang kommet til at kunne takle snestorme eller noget så uforudsigeligt og irrationelt som italiensk automobilkultur. Så du behøver ikke frygte hverken automobilterror, blå skærme eller ufleksible Googlemobiler foreløbigt. Men det gør ikke mine bekymringer mindre relevante, og både eksperter og politikere burde have mere travlt med at diskutere problemerne ved selvkørende biler end med at sende den menneskelige bilist på pension i begejstring over udsigten til selvkørende biler.
Klummen er tidligere bragt i Berlingskes biltillæg.
Dine betragtninger om hacking er superrelevante, men kan måske klares med en dødemandsknap, så passagerne på mekanisk vis kan afbryde forbindelsen til batterierne. Jeg er også ret sikker på, at ingeniørerne skal få styr på teknikken – før eller siden. det med etikken er sværere – men her er nogle skarpe betragtninger fra Martin Mose Bentzen, der underviser på DTU i videnskabsteori og etik for ingeniører og forsker bl.a. i autonome sociale robotter og moralsk ansvar. https://universe.ida.dk/artikel/selvkoerende-biler-og-etik-ville-du-koebe-en-bil-der-var-programmeret-til-at-slaa-foereren-ihjel-34989/