ENDELIGT: Bag rattet på Bond’s britiske gudinde

DRØMMEBIL: Jeg er anglofil, og elsker derfor næsten alt der oprinder fra de britiske øer. Fra Skotsk whisky til scones med flødeskum. Jeg købte mit bryllupsjakkesæt på Savile Row og mine bedste sko er håndlavede i Norwich. Man kan diskuterer kvaliteten af engelske biler. Især dem fra perioden 1960 til 1995. Men man kan ikke diskuterer deres stil ellers deres historie. Fra Land Rover til Rolls-Royce er jeg ubetinget begejstret. Nuvel – der er mærker der ikke konsekvent ramte den i røven, og jeg ville aldrig røre en Ausin Metro med en ildtang. Men størstedelen er elegante med en aura af britisk landadel over sig.

Ny eller gammel – Aston Martin har i generationer lavet nogle af verdens allersmukkeste biler.

Ny eller gammel – Aston Martin har i generationer lavet nogle af verdens allersmukkeste biler.

De smukkeste har dog altid været bilerne fra Aston Martin. I min optik. Selvom jeg har skrevet om biler siden 2003 er det først nu jeg er lykkedes med at komme bag rattet på en – og jeg er svært begejstret. Aston Martin er i deres egen liga, når det handler om elegant design. Kritikere vil sige, at de ikke har tænkt en visuel original tanke, siden Henrik Fisker designede DB9. Men så skal Porsche også på de uopfindsommes anklagebænk, og hvem ønsker 911’eren med en ny form? Nej vel – og Aston Martins designsprog fungerer.

Det er hævet over enhver tvivl, da jeg inspicerer testbilen. Jeg står med krystalglasnøglen til en Aston Martin V8 Vantage S fra 2013. Den har kørt lidt over 30.000 km men er lige kommet tilbage fra maler, og ser ud som første gang den blev pakket ud. Vantage er mindre end man skulle tro, for på trods af den lange front og brede hofter fylder den ikke mere på asfalten end en 911’er. Det er især hoftesvinget omkring de bagerste skærmkasser, der giver Vantage sexappeal, som engelske Elizabeth Hurley fra dengang inden Hugh Grant smed det hele væk ved at købe oraltjenester af en prostitueret i L.A. Til dem der ikke har deres kendis-og-sladder-reference-apparat på plads, lader vi bare billederne tale for sig selv. Vantage er gudesmuk.

Aston Martin Vantage S er en elegantier på hjul.

Aston Martin Vantage S er en elegantier på hjul.

Men det er ikke for at beundre den, at jeg er taget forbi Aston Martin Danmark på Østerbro. Det er for at køre den. For at komme så tæt på den Le Mans bil som danske Nicki Thiim og Marco Sørensen skal forsøge at køre til sejr i GTE Pro klassen ved årets Le Mans. For at få gadeoplevelsen af bilen som raceruhyret med nr. 95 er baseret på. Der findes mere hardcore udgaver af Vantage – blandt andet N430-udgaven. Men skal det være til at leve med til dagligt, så er V8 Vantage S det bedste kompromis mellem gadebil og racerbil. I forhold til den almindelige Vantage – hvis man overhovedet kan bruge betegnelsen ’almindelig’ om en Aston Martin, så har S-udgaven 10 hk mere, større bremser, strammere undervogn, vejer ca. 50 kg mindre og har et marginalt hurtigere styretøj. Man skal givetvis have en racerbane for rigtigt at kunne værdsætte forskellen med Vantage og Vantage S, men den er der, og tager man en sjælden gang imellem på trackdays, så er Vantage S det rigtige valg.

Nøglen til testbilen er desværre skåret. Men det er overskud at leverer en nøgle i krystalglas. Well done Aston...

Nøglen til testbilen er desværre skåret. Men det er overskud at leverer en nøgle i krystalglas. Well done Aston…

Presser krystalglasnøglen ind i porten på midten af instrumentbordet, og den 4,7 liters V8-motor vækkes til live. Den lyder mere hysterisk end en V8’er fra Mercedes-AMG men mere omgængelig end en italiensk V8’er. Klikker den halvautomatiske 7-trins gearkasse fra italienske Graziano i bakgear. Gearkassen er et klassisk kritikpunkt af Vantage, så den vender vi tilbage til. Men i bytrafik fungerer bilen egentligt fint. Eller så fint som en 436 hk superbil kan føles i et miljø, der er undfanget til 68 hk mikrobiler. Den er som en topatlet fanget i en kassekø i Netto klokken lidt-i-ulvetime. På motorvejen ud af København løsner den imidlertid lidt op. Her glider den roligt afsted med 110 km/t, og det giver mig til at nærstudere kabinen. Aston Martin Vantage er håndbygget i Gaydon i England, og bilen oser af kærlighed til det gode håndværk. Læderet er fejlfrit og fra skotske okser, der går i højlandet, hvor hverken pigtråd eller insekter kan skade det fine skind. Men det der især imponerer mig er det analoge ur-arrangement bag rattet. Her er urskiverne fræset ud af det fineste aluminium, og det er med til at give bilen en aura af håndgjort industrielt kunsthåndværk, som ærligt talt klæder en bil af Aston Martins kaliber, for selv Rolls-Royce falder nogle gange for plastik-fristelsen.

Den er ikke kun smuk men også uhyre velkørende. På grænsen er en Porsche 911'er og en Ferrari 488 GTB skarpere. Men de har ikke samme elegance – og det siger jeg på trods af, at jeg knuselsker Porsches klassiske 911-streger.

Den er ikke kun smuk men også uhyre velkørende. På grænsen er en Porsche 911’er og en Ferrari 488 GTB skarpere. Men de har ikke samme elegance – og det siger jeg på trods af, at jeg knuselsker Porsches klassiske 911-streger.

Efter små 40 km på motorvej blinker jeg af og går på jagt efter nogle mindre og middagstrafikforladte sogneveje. For med 436 hk under højre fod skal bilen presses mere end den bliver på motorvejen for at levere den fulde Vantage-oplevelse. Der viser sig hurtigt en snoet vej med åbne marker på begge sider, så jeg overtager selv gearskiftet via palerne bag rattet, og vipper to gange på den venstre, så gearkassen finder andet gear. Giver gas og V8-motoren returnerer med et sæt helt nye talenter. For under 3.500 o/min er den ikke videre mindeværdig. Men fra 3.500 o/min begynder den engelske gentleman at smide jakken og rulle ærmerne op, og fra 5.000 o/min op til det røde felt lige under 8.000 o/min er der døbt V8-racer-fest. Den sender motorens fulde magt ned gennem kulfiberkardanakslen til baghjulene med et overskud, der mere end matcher, hvad vejene byder op til. Men kræfterne er en ting, måden bilen håndterer dem på en anden. Et hurtigt blik på bilen kunne foranledige en til at tro, at den var næsetung og uhåndterbar, men som et senere blik under kølerhjelmen afslører, så ligger motoren lavt og langt tilbage i bilen – nærmest mast op under forruden. Så vægtfordeling og tyngdepunkt er fremragende, og det kan man mærke gennem de snævre kurver. Det kan godt være at bilen er smuk som en kunstinstallation, men den er også et stykke finjusteret racerværktøj.

Kabinematerialerne og finish er høj. Det er en bil født ud af en stolt håndværkstradition.

Kabinematerialerne og finish er høj. Det er en bil født ud af en stolt håndværkstradition.

Vi kommer dog ikke uden om den italienske gearkasse, når vi dvæler ved køreoplevelsen. Tilhængerne elsker den, mens kritikerne hader den. I modsætning til fuldautomatiske eller dobbeltkoblingsgearkasser så benytter den 7-trins gearkasse en hydraulisk kobling til at lægge næste gear ind. Det opleves både langsommere og mere abrupt end ved de to andre løsninger. Aston Martin siger, at det handler om vægt og plads. Vantage er en kompakt superbil uden oceaner af plads til komplicerede løsninger, og den her gearkasse-løsning er mindre og lettere. Den del af forklaringen er købt. Men kører man bilen i automatindstillingen, hvor den selv skifter gear, og hvor du behandler speederen som i enhver anden bil med automatgear, så kommer du ikke uden om et lille head-bang hver gang et nyt gear lægges ind. Det opleves slet og ret uraffineret, og Aston Martin har fået en del hug for den løsning. Sidenhen har de da også skiftet Graziano-gearkassen ud med en fuldautomatisk fra tyske ZF på deres nyere produkter, så måske de også selv kan se udfordringen. Men tager vi ja-hatten på, så kan jeg faktisk godt lide den lidt brutale halvautomatiske gearkasse. For den udfordrer mig som fører, når jeg selv står for gearskiftet via palerne bag rattet. Jeg kan ikke bare aflevere speederen i gulvtæppet og lade den blive dernede, mens jeg arbejder mig op igennem gearene. For at få de perfekte gearskift skal jeg lære at linde på gassen på akkurat det rigtige tidspunkt i gearskiftet, og så skifter den gear lige så elegant, som du kan gøre det med en traditionel manuel gearkasse. Bilen og gearkassen stiller altså tekniske krav til mig som fører, og det er essensen af den berigende køreoplevelse for mig. Jeg vil udfordres mekanisk når jeg kører bil, så jeg kan mærke jeg selv gør en forskel. Ellers bliver køreoplevelsen for meget som på Playstation. Kombineret med at motorens omdrejningstal helst skal holdes over 5.000 o/min, for at bilen yder sit optimale, gør det Vantage S til en involverende og dermed rigtig underholdende vogn. Den er måske ikke helt så hverdagsomgængelig som en 911 med dobbeltkoblingsgear, men den er mere unik og mere rå, og det taler til mig som entusiast.

Aston Martin Vantage er skulpturelt elegant.

Aston Martin Vantage er skulpturelt elegant.

Efter en times intensiv spas har Vantage bevist, hvorfor den er en oplagt platform for en racerbil. Kompakt, kraftfuld og dynamisk svarer den kompetent igen på alle de udfordringer jeg giver den. På vej tilbage med bilen til forhandleren kan jeg ikke lade være med at dvæle ved, at det her i virkeligheden var hvad de oprindelige Le Mans kørere gjorde, når de i 1920’erne dystede på landevejene omkring Le Mans. De kørte fra London, Paris og Milano til Le Mans på datidens motorveje i deres potente gadebiler. Så kørte de race i 24 timer, fandt en vinder og trillede så tilbage på tværs af kontinentet til deres hjemby. Nu kan man roligt kalde min test en light-udgave, da jeg hverken havde halvanden uge eller 24 timer på en lukket racerbane. Men konceptet er det samme. At tilbagelægge længere afstand i ro og mag for at lade bilen strække sig helt ud i en kortere periode og derefter trille adstadigt hjem igen. Den moderne GT-supersportsvogn er den filosofiske arvetager efter de oprindelige Le Mans biler, og det er også den historie der hvert år hyldes i GT-klasserne på Le Mans.

En Vantage og the open road. Jeg er solgt og forelsket.

En Vantage og the open road. Jeg er solgt og forelsket.

Moderne superbilsejere er da heller ikke helt ulig 1920’ernes Bentley Boys og Alfister. De tager også med mellemrum til trackdays, hvor de lader deres hurtige gadebiler kommer helt ud på grænsen i det lukkede og dermed sikre banemiljø.

Aston Martins aura som superbil er noget særligt. Mere eksklusiv end Porsche, mere mådeholden end Ferrari og mere underspillet end Corvette. Den er en topatlet forklædt som elegantier, og selvom Vantage-modellen efterhånden er en bedaget størrelse, så har den stadigvæk en ubeskrivelig X-faktor, der gør den til noget unikt. Der findes billigere og mere potente superbiler derude, men er du på jagt efter en helt rigtige balance mellem Bond-coolness og trackday-talenter, så er Vantage S svær at komme udenom.

 

Model: Aston Martin V8 Vantage S (årgang 2013)

Pris: 1.650.000 kr. (nypris 2.436.000 kr.)
Erhvervsleasing (ekskl. moms): Førstegangsydelse: 185.000 kr., mdl. ydelse: 8.195 kr.
Mål (L/B/H): 439/187/126 cm
Køreklar vægt: 1.610 kg
Bagagerumsvolumen: 300 liter
Motor: V8 benzin på 4. 735 cm3
Ydelse: 436 hk v. 7.300 o/min
Moment: 490 Nm v. 5.000 o/min
Transmission: 7-trins semi aut.
0-100 km/t: 4,8 sekunder
Topfart: 305 km/t
Forbrug: 7,8 km/l
CO2-udledning: 296 g/km
Årlig ejerafgift: 9.960 kr.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s